A szőlő- és törkölypálinkák titka
A körte és birskörte Champion-győzelmet hozott az országos versenyen.
Tavaly az Év Pálinkáját adta és korábban többször is volt az ország legeredményesebb kereskedelmi pálinkafőzdéje, Champion-díjas és érmes pálinkáit messzeföldön keresik és vásárolják. A Brill Pálinkaház több mint két évtizede Harcon működő családi manufaktúra, a szakma elismert szereplője. Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyen idén is kiváló eredményt ért el, két Champion-győztes pálinkája, a Kiffer Körte 2024 és a Birskörte 2024 mellett különdíjat kapott a 2008-as Érlelt Néró törkölypálinka. NAGY ATTILA tulajdonos pálinkamesterrel a verseny apropóján arról is beszélgettünk, miért tartja szívügyének a törköly- és szőlőpálinkák készítését.
A Brill Pálinkaház Vilmoskörte 2023 pálinkáját tavaly az Év Pálinkájának választották, ezt az elismerést eddig hat alkalommal szerezte meg, és többször kapta meg a Magyarország legjobb kereskedelmi főzdéje címet. Az országos verseny a szakma csúcsát jelenti, Nagy Attila ezért természetesnek tartja, hogy mindig részt vegyen ezen a megmérettetésen. A Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) által szervezett Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenynek (OPV) idén Kisvárda adott otthont, az ünnepélyes díjkiosztót pedig a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében tartották meg. Negyvenhét kereskedelmi pálinkafőzde 332 tételével nevezett, melyek közül idén a NVMEN Pálinkafőzde Szabolcsi Alma pálinkája (2024) nyerte el a Magyarország legjobb pálinkája címet. A nyertes pálinka a Felső-Tisza vidék karakterét hordozza, a párlat alapját pedig a Fuji alma, egy különleges japán nemesítésű alma adja.
A díjkiosztón (balról) Mihályi László a PNT elnöke, Nagy Attila, a Brill Pálinkaház tulajdonosa, Dr. Nemes Imre a NÉBIH elnöke (Fotó: Brill Pálinkaház)
A minősítéssel teljesen egyetért Nagy Attila, aki idén – a versenyszabályok változásával – nemcsak bírálóként szerepelt a megméretésen, hanem a bírálók felkészítésében is részt vett. Mint a törkölypálinkák szakavatott ismerője és készítője a leendő zsűritagokat készítette fel a törkölyből készült párlatok értékelésére, megismertetve azok sajátos jegyeit, jellemzőit. Érdekes módon ez kevéssé ismert terület a pálinkaszakmán belül, hiszen a szőlőtermesztés és borkészítés folyamatával is tisztában kell lenni. Fontos a fajtaismeret, meghatározók a héjjegyek, a magból származó aromák, sőt az érlelt pálinkák esetén még a hordó zamata is számít. Előfordul, hogy hibának minősítik azt, ami természetes jellemzőként értékelhető. Gyakran elhangzik, pedig nincs olyan, hogy „nem elég törkölyös” a zamat, legfeljebb eltérő jegyeket hordoz a kóstolt párlat, mondta Nagy Attila pálinkamester, aki a legfontosabb alapismeretektől építette fel előadását. A szőlőfajtákat ismertette meg kollégáival, így sikerült közelebb hozni a sokak számára kevéssé ismert alapanyagból készült párlat jellemzőit. Nem egyszerű megfelelően értékelni és kiváló minőségben elkészíteni. Kevesen vállalják fel, Nagy Attila közéjük tartozik.
– A Szekszárdi Történelmi Borvidéken nem is tehetnék másként, szívügyemnek tartom a szőlő- és törkölypálinkák készítését. Ezért is örültem, hogy idén az Érlelt Néró törkölypálinkánk (2008) különdíjat kapott, méghozzá a NÉBIH különdíját. Az indoklás szerint a „Maradék nélkül program” céljait is szem előtt tartva a döntéssel arra próbálták felhívni a figyelmet, hogy borászati „melléktermékből” is készülhet kiváló minőségű, értékes ital.
A Brill Pálinkaház az idei OPV-re összesen 14 tétellel nevezett, az említett különdíj mellett a 3 bronz, a 9 ezüst és a 2 arany minősítéssel elégedett a szakember. Mindegyik nagyon szép tétel volt, kiemelkedett a Kiffer Körte (2024) és a Birskörte (2024) – mondta Nagy Attila, hozzátéve, hogy minden verseny és minden év meglepetést hozhat. Egy pálinka utóélete sokféleképpen alakulhat. Előfordulhat, hogy a szép alapanyag ellenére, hiába a gondos feldolgozás és a professzionális technika, nem hoz kiugró eredményt, és fordítva is igaz lehet.
Régóta várt rá és nagy örömet jelentett a szakember számára, hogy tavaly a 2023-as évjáratú Sárgabarack pálinkájuk Champion-díjat kapott, ugyanis ez a legnépszerűbb pálinkafajta. Idén azonban nem sok jót ígér a kajszi, szinte a teljes sárgabaracktermés, és a gyümölcsök nagy része elfagyott. A 2024-es jó év után nagyon drága lesz az alapanyag, ami vészjósló az ágazatban. A harci manufaktúrában ennek ellenére már júniusban beindult a nagyüzem, ami egészen karácsonyig tart.
A Brill Pálinkaházban továbbra is várják az érdeklődőket főzdelátogatással egybekötött pálinkakóstolóra, ahol a gyümölcspárlatok mellett különleges, zöldségből készült párlatokat is kóstolhatnak.